CV

Theo van Zwet imiteerde als puber in de jaren ’70 al graag de gedragen en plechtige stemmen van de radio van toen. ‘Radionieuwsdienst verzorgd door het ANP’ of ‘De waterhoogten van hedenmorgen, medegedeeld door de Rijkswaterstaat’.

Tegen het einde van 1987 kwam er een professionele kant aan zijn stem, toen hij in dienst trad van de Studie- en Vakbibliotheek voor visueel en anderszins gehandicapten te Amsterdam (het huidige Dedicon in Grave). Eerst als studiomedewerker en voorlezer, later als redacteur en voorlezer kon hij zijn stem verder ontwikkelen en anderen coachen in het gebruik van de stem en wijze van lezen.

In 1992 werd Theo freelancer bij de Radionieuwsdienst, later het NOS Radionieuws. De Sky Radio Group vroeg hem bij monde van Arend Langenberg begin 1996 toe te treden tot de toen nieuw opgerichte nieuwsdienst. In eerste instantie las Theo het nieuws voor Sky Radio en Radio 538. Later kwamen daar Classic FM en Radio Veronica bij. Voor Veronica maakte Theo ook gesponsorde items. Medio 2010 volgde de overstap naar Novum Nieuws om daar behalve het nieuwslezen ook de redactie ter hand te nemen. Daarnaast coachte hij de stemmen van het Novumnieuws. Onder de werkzaamheden voor Novum vielen ook de voice-overs voor Zoomin. Hiervan zijn op deze site enkele voorbeelden opgenomen.

Inmiddels is Theo alweer enkele jaren actief als voorlezer bij Dedicon in Grave en Rijswijk. De teksten die hij daar inspreekt zijn zeer wijd uiteenlopend, van literaire roman tot inleiding in de kwantummechanica. Ook de gesproken versie van de eindexamens wis-, natuur- en scheikunde voor het voortgezet onderwijs worden door Theo geproduceerd. Daarnaast werkt hij als filelezer bij de Verkeersinformatiedienst (VID) en is hij regelmatig te beluisteren op een aantal radiozenders.

Theo beschikt over een exacte wetenschappelijke achtergrond en een zeer brede algemene kennis. Gecombineerd met zijn grote nieuwsinteresse komt dit ook goed van pas bij zeer specialistische teksten.